Afwerking en onderhoud van een houten poort.

31/01/2017

Tips voor het onderhoud van een houten poort.


De afwerking

De afwerking van en houten poort is afhankelijk van de gekozen houtsoort.

Sommige houtsoorten kunnen onbehandeld gebruikt worden, andere vragen bescherming om het uitzicht en de mooie kleuren te behouden. Het tijdig herhalen van de behandeling is dan echter noodzakelijk. Gelakte houten poorten vergen minder onderhoud maar moeten regelmatig nagekeken worden of er geen beschadiging op het lakwerk is.

Geen behandeling

Indien u geen onderhoud wenst aan uw poort dan wordt er padoek gekozen. Een tropisch hardhout dat zonder behandeling na verloop van tijd zilvergrijs of grijs zal verkleuren.

De oranje–rode kleur is na enkele weken verkleurd naar bruin. Na een jaar en voldoende zon is een poort in padoek licht grijs gekleurd.

Zowel vergrijzende als gelakte of geoliede poorten dienen af en toe proper gemaakt te worden om het mooie uitzicht te bewaren. Het proper maken gebeurd meestal met een borsteltje en een tuinslang, nooit met een hoge drukreiniger.

Groen aanslag

Groen aanslag kan u het best verwijderen door een biologisch afbreekbaar antimos product Biomix ATM op de poort te vernevelen. Verkrijgbaar in uw buurt of in onze toonzaal. Dit kan best op een droge dag zodat de algen het product goed opnemen. Na twee weken de poort reinigen. Uw poort is zo een heel jaar vrij van groen aanslag en de vergrijzing kan dan egaal verlopen.