houten poorten Lenaerts

Super snelle vergijzing.

In de zomermaanden zie je padoek snel vergrijzen. De oranje rode kleur, die zo typisch is voor padoek zal onder invloed van het UV-licht met andere woorden de zon zeer snel naar bruin evolueren.

Elke houtsoort die zonder bescherming aan de zon wordt blootgesteld zal vergrijzen, alleen doet padoek dit op een spectaculaire snelle manier.

De snelheid waarmee dit gebeurd kan men zien door ’s morgens een deel van het hout af te dekken en ’s avond te verwijderen. Er zal een duidelijk verschil te zien zijn tussen het afgedekte en het niet afgedekte deel.

Na enkele weken is de kenmerkende kleur al verdwenen en krijgt het hout een licht bruine tint. De nuances die in de originele kleur aanwezig waren zijn nog herkenbare en de mooie houttekening wordt meer zichtbaar.

Padoek die nooit rechtstreeks aan zonlicht wordt blootgesteld zal ook verkleuren maar veel trager en langer bruin blijven.

Bij voldoende zonneschijn zal de verkleuring gedurende één zomer evolueren naar licht grijs. Het oppervlak zal ook glad worden en een zijdeglans vertonen.

Om over het hele oppervlak van uw houten tuinpoort of tuinmeubel een egale verkleuring te verkrijgen is het wel belangrijk dat een minimum aan onderhoud wordt uitgevoerd. Dit beperkt zicht tot het afborstelen van het opgespatte zand dat eventueel is blijven hangen. Zo ontstaat er geen donkere band onderaan.

Jaarlijks met een borstel en stromend water de poort afwassen en spoelen maakt de poriën en nerven proper zodat de vergrijzing niet verdonkerd door de afzetting van roet en vuil.

Bij mosvorming (groen) is een behandeling met Bio-Mix ATM aan te raden.
Zie http://www.lena.be/nieuws/groene-aanslag-op-de-poort-biomix-atm