houten poorten Lenaerts

Recent geplaatste houten poort

Houten schuifpoort met voetgangersdeur in padoek.

Vorige maand plaatsten we te Merchtem deze houten poort met deur. De oprit loopt schuin op en er is weinig plaats tussen de straat en de garage.

Onder een draaipoort moet voldoende opening zijn om bij het opendraaien de grond niet te raken. Bij een oprit die meer dan 2cm per meter oploopt betekend dit dat de poort hoger moet gehangen worden.

Door te kiezen voor een schuifpoort moest er niet overdreven veel ruimte onder de poort gelaten worden om te kunnen open gaan. Er is ruimte achter de haag om de poort open te schuiven. De deur die toegang geeft aan de bezoekers is links van de schuifpoort geplaatst en geeft via het pad toegang naar de voordeur.

Bijkomend voordeel van een schuifpoort is dat achter de poort geen ruimte moet vrijgehouden worden voor een opendraaiende vleugel. Er kunnen dus tussen de garage en de houten schuifpoort twee auto’s staan.

De werken werden in drie fasen uitgevoerd. Eerst werd de onderbalk over de volledige lengte  (tweemaal de opening) van de rail uitgegraven en gevuld met gewapend beton. Samen met de onderbalk werden de palen geplaatst zodat ze in dezelfde betonmassa vast zitten.

In de tweede fase werd de bovenbalk gegoten waar de profiel zich in bevindt. Er werd een bekisting gemaakt over de volledige lengte van 10cm breed zodat er niet teveel beton in het zicht komt.

Na de opmeting en goedkeuring van de tekening kon de productie starten. Tijdens de productie zorgt de klant er voor dat de klinkerman de klinker mooi tegen de betonnen balk aan werkte.

De laatste fase is het plaatsen van de poort op de rail en het afhangen van de deur. De schuifpoort werd met de kraan op de rail geplaatst, ze weegt ongeveer 250kg.